onsdag 12 september 2012

Forever Living - Pyramider, Aloe Vera och Mitt Romney


Kosttillskott bestående av Aloe Vera från Forever Living.

Inte lika kända som Herbalife och kanske därför ett ännu farligare pyramidspel är Forever Living. Jag tycker att det är viktigt att skriva om dem då de dykt upp i vego-sammanhang (på Vegomässan 2012 under namnet Choice in Life/Forever). Djurrättsrörelsen är en rörelse som jag själv värnar mycket om och är stolt över att få vara en del av. Därför blir jag extra ledsen över detta. Det är viktigt att den här typen av aktörer inte lyckas infiltrera framåtskridande rörelser och vi har alla ett ansvar för att försöka hålla kolla på vad det är för nissar som dyker upp på olika event och dylikt. Och att inte vara rädda för att säga åt dem att de inte är välkomna om de är oschyssta spelare. Det kräver lite research av oss alla - men det kommer att vara värt det i längden. Pyramiderna ska hållas kort - speciellt den här pyramiden tycker jag.

Aloe Vera

Aloe Vera ska ha vissa fördelar som kräm - att använda mot brännskador och andra hudproblem. Däremot så ska den absolut inte användas som kosttillskott då det finns både cancerrisker och en stor risk för magkramp och diarré. Dessutom - rörande kosttillskott - varför Aloe Vera i Sverige? Du kan ju bara tänka på transporterna då det är en planta som främst odlas för kommersiellt bruk i olika U-länder söder om ekvatorn. Vad folk som vill tjäna snabba pengar sällan tänker på är att du kan hitta tillräckligt med hälsosamma produkter i naturen omkring dig själv. Har du plockat blåbär någon gång? Eller varför inte plantera en vinbärsbuske? Blåbär innehåller antioxidanter, vitamin C och mycket annat. Dessutom får du motion medan du plockar dem. Svarta vinbär som du kan odla själv om du har en trädgård innehåller stora mängder vitamin C och annat gott. Båda dessa aktiviteter ger dig även möjlighet till uteliv och arbete som faktiskt brukar få många människor att må bättre på många sätt. Dessutom - både bättre för miljön och för din plånbok!

Andra produkter från Forever Living verkar mest vara animaliska...

Sen kommer vi till det där med att de dykt upp bland veganer. Det kan jag verkligen inte fatta. Halva sortimentet består ju av skitprodukter tillverkade av bidrottningsgelé, honung och annat som är stulet från Bina. Inte vidare veganskt och dessutom skickat över halva världen för att nå dig i skitdyra förpackningar. Spola honungen- honung är stöld! Det var förövrigt honung som de började sälja då för trettiofem år sedan. Andra produkter har varit fiskolja. Ungefär lika veganskt som en tjurfäktning. Du är värd bättre än detta.

Mitt Romney

Det kan ju vara schysst att veta var pengarna längst upp i pyramiden som du stödjer om du säljer eller köper Forever Living-produkter hamnar egentligen. Som en moralisk människa bör en ju bry sig om världen och kanske inte bara reagera på att en produkt är dåligt (och skadar mig) eller att en deal är dålig (så jag förlorar pengar). Det kan ju vara schysst att bry sig om den övriga världen också. Då kan det vara bra att veta att Rex Maughan, som grundade pyramiden 1978 och nu är CEO för Forever Living, skänker stora pengar till den homofobiske, snorrika abortmotståndaren och kandidaten till toppen för det republikanska partiet, Mitt Romney.

Lär dig känna igen symbolerna på de dåliga företagen.Bästa sättet att slippa pyramidisterna är att vara ordentligt påläst. Så slutligen: se till att läsa några texter om Forever Living på nätet. Här kommer ett gäng du kan titta på.

http://mattias.jarnhall.se/amway-forever-living-robert-kiyosaki-pyramidspel-och-mlm/ 
(Läs speciellt kommentarerna till det här inlägget - där kan du se sektmentaliteten hos MLM-anhängare)

http://www.guardian.co.uk/money/2002/oct/18/consumernews.consumeraffairs1
(Ser det inte som det värsta pyramidspelet - men illa ändå)

http://www.rickross.com/reference/general/general546.html
(Om fler pyramider)