onsdag 7 augusti 2013

Fastemarschen 1954


Askersunds Tidning 6/8 -1954

Jag gör just nu ett konsultarbete för att återsöka information om den så kallade fastemarschen som arrangerades av svenska frisksportare 1954. De skulle på enbart källvatten vandra de 54 milen från Göteborg till Stockholm. Och de lyckades nästan allihop! Tidningarna rapporterade mycket om detta tilltag. Frisksportare sågs som lite underliga individer, i och med att de var vegetarianer och varken rökte eller drack. Lite som ett femtiotalets straight edge:are.


Dagens Nyheter 4/8 1954

Tandläkaren Lennart Edrén arrangerade marschen och andra kända namn var naturläkaren Arne Wingqvist och konstnären Bengt Amundin (bildhuggare, representerad bland annat på H55). En rolig prick var också den betydligt äldre norrmannen Hans Jakob Rögler som förföljde marschen utan att fullfölja fastan. Fast han åt bara bananer och tomater så han får nog vara förlåten. Rögler var doktor i litteraturvetenskap och är känd för sin korrespondens med Gandhi.

Dagens Nyheter 5/8 1954

Dagens Nyheter 11/8 1954
5000 åskådare mötte upp på Skansen.


Expressen 8/8 1954 - Rutten genom Sverige.


Expressen 11/8 - 1954
Marschen var bra reklam för frisksportarnas råkost-diet.


Jag är nu på jakt efter mer material kring denna händelse. Vet du något? Hör gärna av dig. Mina uppdragsgivare är dessutom på jakt efter folk som var med eller på något annat sätt upplevde marschen för att kunna intervjua dessa. Känner du någon? Be dem höra av sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar