tisdag 18 februari 2014

Administration för den ariska revolutionen (I)
Upploppen i Kärrtorp


Förundersökningsprotokollet för upploppen i Kärrtorp har kommit ut på nätet nu efter att åtal väckts. Det är en samling på över 1000 sidor, men som engagerad i dokumenthantering som jag är så gick mina ögon tämligen snabbt mot avsnitt rörande beslagtagna dokument och undersökta datorer och telefoner. Det visade sig att i bland de papper som  Polisen beslagtagit från medlemmar av nazistiska Svenska motståndsrörelsen så fanns något rysligt intressant. Mötesprotokoll och ett system för att ge aktivitetspoäng (Aktivitetsmarkeringar/AMA) till medlemmar och lokalavdelningar (så kallade "nästen"). Detta kommer ingen annan att skriva om. Det måste jag göra. Här ska ni få en översiktlig genomgång av administrationen för den ariska revolutionen. Eller - i alla fall hur SMR tänker att den ska vara.Poängsystemet för AMA - Med blankettens versionsnumrering och
att den är upprättad av Pär Öberg (listad som en "ledande person inom
SMR" på bland annat Wikipedia).Medlemmen får utefter ett utarbetat poängsystem i organisationen redovisningsbara poäng. Dessa kallas AMA - Aktivitetsmarkeringar - och ges för sådana saker som att "sälja en tidning", "rekrytera en stödmedlem", "gå på medlemsmöte" och så vidare. En uppförstorad version av AMA-tabellen.Att sälja en av organisationens tidningar till en vän ger 1 AMA, samma sak till en främling på gatan ger 2 AMA. Lyckas medlemmen rekrytera en aktivist till organisationen ger detta 50 AMA - motsvarande att sälja 50 tidningar, eller gå på 3 och en tredjedels-medlemsmöte. Ett intressant system. Inte helt olikt det som fanns när en var liten och sålde jultidningar. Då, förutom betalning, en bonus kunde utgå i form av olika presenter. Jag har tyvärr inte hittat någon eventuell belöningstabell, så vilken sorts bonus som ges inom SMR får ni lämna åt fantasin. 
Ifylld aktivitetslista. Jag får TBV/ABF-flashbacks. Replokal, rollspels-
förening. Fylla i blanketten...Här har vi en av personernas som sitter häktades aktivitetsrapport. Han kan knappast haft något högre betyg i skrivstil i skolan, men vi kan i alla fall se att en timmes arbete oavsett vad medlemmen gör, verkar ge 6 stycken AMA-poäng. Utifrån detta skulle en ny aktivist vara värd 8,333333 timmars arbete. Är inte det lite lite kan en tycka? Har det, likt i gymnasieskolans betygssystem blivit inflation även i AMA-poängen? Det går att misstänka att så är fallet.
Bättre skrivstil, men slarvigt att hon inte fyllt i året.En aktivitetsrapport från en annan medlem - inte en av de gripna så jag gissar på att den lämnats in till nästechefen och blivit plockad i husrannsakan där. Här kan vi se att "inventering av förråd" (3 AMA-poäng = en halvtimmes arbete) kan räknas som "beordrat kamparbete". Både på den här blanketten och den förra så är det tydligt att de räknat in restid i poängen - något som leder till att en resa till Söderhamn ger hela 38 AMA-poäng. Vi kan se att en kryptisk notering "Barn" ger 30 AMA. Vill inte spekulera i vad detta kan vara...
Ett utdrag ur en dagordning för möte i lokalavdelning av Svenska
Motståndsrörelsen. Som ni ser har AMA en egen punkt i slutet av
mötet.Då ett stort antal protokoll från organisationen ingår i förundersökningsprotokollen för Kärrtorpsupploppen så kommer det finnas anledning till att återkomma till detta. Intressanta notiser om exercis och även en koppling till en myndighet finns i handlingarna. Men det får bli i ett annat inlägg.
3 kommentarer:

 1. Det där om barn, kan inte det vara helt enkelt att hon satt en kotte till världen? Och nog står det 50 poäng alltid!?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bör ju vara det - och visst står det 50 poäng (tackar). Inte mycket poäng för en födsel kan en tycka… :)

   Radera
 2. Den kanske inte blev blond och blåögd?

  SvaraRadera