lördag 22 januari 2011

Wikilate; Vart går Heimdaliter innan de dör?


Vi tror ju gärna att möjligheten att sprida information fritt ska leda till att sanningen snabbare kryper fram. Men detta kräver ju att någon säger den. Att Studentföreningen Heimdal skulle vilja fila liten på sin historia och gärna vill vara lite mer glamorösa än sin betongkällare till lokal kan ju vem som helst förstå - ett sätt att göra detta är att hypa sina medlemmar. Om man vill ha nya medlemmar och status inbyggt i medlemskapet så ser det ju bra ut med folk som tagit sig uppåt i karriären och varit medlemmar. Kanske inte alldeles korrekt dock - om det visar sig att vissa medlemmar inte riktigt passar in i glamour-facket - men man underlåter att signalera detta. Låt oss ta ett exempel;

http://sv.wikipedia.org/wiki/Eddie_Tistelgren

Uppsala Slott (fint ställe...) - sen tar historien slut. Det är ganska tydligt att någon med anknytning till Heimdal har författat wikiartikeln - de blir ju liksom centrum i killens liv. Han har nämnts tämligen ofta genom åren i deras papperstidskrift också - men den finns bara i pappersform. Problemet är att många vet att ET varit hemlös i Uppsala de senaste 10 åren. Hans sista permanenta bostad var i ett av Flogstahöghusen, där han hyrde en snubbes studentrum i andra hand och sysslade med att sälja  snubbens punschservis med mera. Han vräktes därifrån för att han inte betalade hyran. De har dessutom lyckats missa att ET innan flytten till Uppsala var medlem i NRP! Jag kommer skriva mer om NRP snart. LOL... Whatever. Under sin period i Heimdal med punsch och dartspel så lyckas "Mister Tistel" inspirerad av Ernst Jünger bli beroende av amfetamin. Han utvecklade det vanliga pundarbeteendet att blåsa folk på pengar och jag gissar att det även drabbade hans högerbröder i källaren. Men det sura att behöva bli av med pengar jämte att kunna räkna in en ledarskribent i Svenskan i medlemsregistren får väl vägas mot varandra. Under tiden från början av årtusendet så kunde man se ET i olika mindre trevliga sammanhang. Boendes i olika tvättstugor och då och då när han lyckats lura in sig i någon korridor i Flogsta. Säljer stulna cyklar till studenter. Stjäl böcker på bibliotek för att försöka sälja på antikvariat.. Medverkar i den vänsteranstrukna kulturtidskriften Hjärnstorm. Då och då ser man honom passera som en konservativ zombie någonstans i Uppsala. Blekare och blekare med skitigare och skitigare slipsar.  

6 kommentarer:

 1. Hej! Rätt intressant öde är han onekligen.
  Vet du något närmare kring omständigheterna när/hur han kom att bli tjackis. Hur vet du att han inspirerades av Jünger?
  MVH

  SvaraRadera
 2. Nej, inte något om de närmare omständigheterna. Nästan allt jag vet har jag hört från honom själv under en period då vi umgicks i slutet av 90-talet (vi delade ett stort intresse för Jünger bland annat). Det är också därför jag reagerat på wikipedia-artikeln för att jag tycker den är felaktig.

  SvaraRadera
 3. Vid det laget (slutet av 90-talet) hade han redan hållit på ett tag alltså? En smula otippat att det gick som det gick då ”Föreningen Heimdal” inte spontant känns som något ställe där pulvret flödar direkt.

  Apropå Wikipedia såg texten där ut på följade sätt ett tag 2008: ”Idag lever Eddie Tistelgren sedan många år tillbaks som amfetaminist på heltid i Uppsala. Han lider av paranoida vanföreställningar till följd av missbruket och kan ibland ses stjäla cyklar utanför ICA väst i Flogsta.
  Ett tragiskt levnadsödé då de som träffat och samtalat med Eddie Tistelgren inte sällan kan intyga att denne är en begåvad journalist.”

  SvaraRadera
 4. Han bör ha hållit på ett tag - han var ganska illa ute redan då. Min uppfattning var att killen knappt käkade faktiskt. Det kan nog ha funnits fler Heimdaliter med drogproblem - men det var nog främst alkohol i så fall. Eddie var rökt hos Heimdal då han och jag hängde. Vår relation tog plötsligt slut när han blåste en kompis till mig på 2000kr för smuggelcigg. Vi var unga och lättlurade på den tiden, det är tydligt...

  Texten från 2008 är inte från mig, så det måste finnas fler som velat uppmärksamma det här. Jag har försökt att lägga till det här inlägget som länk några gånger på wiki, men någon/några är snabba in och tar bort den.

  SvaraRadera
 5. Kunde han försvara sitt handlande rent moraliskt? Av de texter man kan hitta på nätet av honom är det mycket ordning och rätt samt en del vurmande för det katolska. Rätt typsik för den "kretsen", typ Johan Tralau fast lite mer extremt.
  Finns inte mycket om hans nuvarande liv på nätet. Ett par tre inlägg i "original/udda typer"-tråden på flashback, men inget i hans tråd i kändisskvallerforumet.
  Undrar hur många i det läger han var en del av som känner till hur det gått. Jan Olof Bengtsson nämner den "märkligt tystnade Svenska Dagbladet-medarbetaren Eddie Tistelgren" i inlägget "Jonas De Geer och Samtidsmagasinet Salt" på sin blogg.

  SvaraRadera
 6. Han försvarade det med att han var "anark" (som huvudpersonen i Jüngers roman "Eumeswil"). Men han var nog mest bara väldigt sugen på tjack. Inte en helt lätt kille att komma nära faktiskt. Jag tror att hela Heimdal - i alla fall det äldre gardet - är helt på det klara hur det har gått. Och att han säkert blåst flera av dem på pengar. Vore extremt underligt annars. Vet inte hur han fick lämna Svenskan dock. I slutet av sin period innan hemlösheten ville han starta en konservativ tidskrift som skulle heta "Femte kolonnen". Men det gick vad jag vet inte vägen. Det var ett år innan Salt kom med sitt första nummer för övrigt.

  Han hängde extremt mycket i entrén på Carolina Rediviva ett tag. En gång dök han på mig där och ville att jag skulle hjälpa honom att sälja några ganska uppenbart stulna böcker (med bortryckta streckkoder). Han sa att han var skyldigt antikvariatägaren pengar så att han inte kunde göra det själv. Jag duckade det. Det påstods att det var han som gjorde att de fick sätta upp en skylt på Carolinas café där det stod "Mjölken får enbart brukas av de som dricker kaffe". Han brukade tydligen sno mjölk och socker utan att köpa något annat...

  SvaraRadera