torsdag 3 maj 2012

Ett välgjort heraldiskt byte

Inte världens bästa logga.
Jag fortsätter med mina betraktelser av det heraldiska nutidssverige på samma linje som tidigare; Försvarsmakten. Kriget är ju heraldikens vagga - så här är jag nog ganska rätt ute. Den här gången tänker jag uppmärksamma ett mycket välgjort heraldiskt byte. Ni kanske minns när Sparbanken bytte från sin gröna ek till den gul-blå-röda designklumpen? I efterhand tycker jag att klumpen faktiskt är ganska snygg, men vi kan nog enas om att bytet inte var världens bästa. Visst , de har behållit formen av en ek, men jag tror inte många kände sig hemma med den i alla fall. Originaleken har ju i och för sig brunnit upp, så det kanske var lika bra ändå. Nu har vi inte kommit in på det senare bytet av namn på Sparbanken - som en skarpsynt ekonomijournalist menade ledde till att man trodde att det var en bank som tjock-Steffe startat i sitt garage... Okej, nu över till något helt annat. Ett mycket lyckat byte.Redovisningsavdelning Bergslagen

Pre-google earth et al hade vi faktiskt vissa saker som var hemliga i Sverige. Ett av dessa hysch-pysch var förbandet Redovisningsavdelning Bergslagen, populärt förkortat RAB, i Örebro. Ett ganska smart namn att gömma ett superhemligt Telekrigförband bakom. Vem bryr sig om ett gäng revisorer i gnällbältet med en bergmästarsköld? Inte många ryssar! Som sagt - inte ett dumt val alls. 

Försvarsmaktens Telenät- och Markteleförband


Men det kalla kriget tog slut och vi fick internet där all information kunde spridas blixtsnabbt. Så då fanns ingen möjlighet att hålla telenätet hemlig på samma sätt. Och kanske inte heller någon anledning till detta. Redovisningsavdelningen bytte namn till Försvarsmaktens Telenät- och Markteleförband och kunde integrera en gul elektrisk blixt i sin sköld. Märk väl att färgerna är de samma; vi kan tydligt se en genealogi i sköldens utformning. Och med lite kalla kriget historia i bakhuvudet kan vi också förstå varför inte blixten fanns med tidigare. Det blixtrar inte direkt om revisorer.