söndag 23 januari 2011

Nordiska Rikspartiet; Miljön framför allt.


NRP, Nordiska Rikspartiet måste vara Sveriges mest rättshaveristiska uttryck någonsin, näst efter Bombmannen Lars Tingström. Partiet upplöstes 2009 efter att ha funnits sedan 1956 - och var egentligen den första nynazistiska yttringen i Sverige. Av någon anledning finns dock hemsidan kvar. Det har påståtts  - främst i den numera avsomnade bloggen Svinstian att NRPs sista dödsryckningar enbart var ett uttryck för att en yngre förmåga i den svenska nazistvärlden ville ha kontroll över materiel och samlingar i samband med att den gamla ledningen dog ut. Ledningen har alltid bestått av antingen Vera eller Göran Assar Oredsson - bosatta de senaste decennierna i Strängnäs eller Borensberg.

Vera Oredsson (Folke Schimanskis syster, född Schimanski, gift först Lindholm - med Sven-Olof Lindholm känd ledare för de  så kallade "Lindholmarna", sedan skild från denne och gift med Göran Assar Oredsson), Sveriges första kvinnliga partiledare som kom hit med de Vita bussarna i april 1945, har säkerligen skrivit de rader ni ser till vänster. Efter lite studier så lär man sig att skilja mellan hennes och Göran Assars berättarstil i tidningen Nordisk Kamp - det är nog bara de två som skriver i den.  Hon brukar ondgöra sig över det mesta - här över de katolska matvanorna och deras negativa inverkan på den svenska faunan. Krönikan är från 1991 - Nordisk Kamp, och NRP:s övriga tidningar "NRP Bulletin" och "Solhjulet" har varierat i utformning över tiden - här är de inne i en lite snyggare period. Under andra år var det mycket klipp och klistra. Vad ska man säga? Det är ju sant att det dödas en del "svenska" småfåglar på väg hit genom Europa. Exempelvis genom småfågelsjakten på Malta - vilket är en "sport" snarare än en jakt på mat - och troligtvis inte något påven har lagt sig i. Men igelkottar? Det måste vara världens äldsta skämt - och iofs en snygg avslutning. Det intressanta är bristen på djuretiska resonemang; egentligen bristen på resonemang överhuvudtaget. Och detta är väldigt nationalsocialistiskt - känslorna styr - det får bära eller brista. Tyvärr Vera så tror jag att det brister. Själv- och Folkcentreringen, är total - vilket måste vara varje nationalisms utgångspunkt. Schimanski förresten - det låter ju lite polskt... :) De avskyvärda italienarna skär, eftersom katolicismen förnekar djuren en själ, upp de små fågelbrösten för att göra dem till guldkrogsdelikatesser. NRP protesterar - vilka andra partier gör det?

1 kommentar:

  1. Trevligt att någon minns partiet. Jag var med i det i några år. Ordesson var ju djurvän och det gjordes ju en poäng av att Nordiska Rikspartiet var först med att ta upp miljöfrågor. Man var emot vivesektion (djurförsök) och man försökte nog ta upp frågan. Bland annat skrev man på en listor mot såväl religiös slakt som att det skulle bli olagligt med tidelag.

    SvaraRadera