måndag 17 januari 2011

Veckans terrorist; Yitzhak Shamir

Att utpeka en av Israels gamla premiärministrar som terrorist kan ju verka vara ett retoriskt grepp, men det är inte för dessa perioder som statsman han är listad här. Shamir var under det sena 40-talet aktiv i den sionistiska terrorgruppen Sternligan - kallad så av britterna efter dess ledare Avraham Stern - vars ledarskap Shamir övertog i samband med att denne mördades 1942. Sternligan var ansvariga för mordet på Lord Moyne 1944 och på Folke Bernadotte 1948. Det egentliga namnet på gruppen var Lehi, en förkortning för Lohamei Herut Israel - Israels frihetskämpar. De kämpade mot ett brittiskt kolonialvälde och mot de palestinier som konkurrerade om området.


Statsterrorism är ju egentligen en benämning för något helt annat - men passar in här på ett speciellt sätt. Exemplet visar om inte annat att alla terrorister inte är helt färdiga för bältessängen, utan även kan svida om och starta en annan karriär.  

2 kommentarer:

 1. Tjena Rikard lånade Ulrikas profil här är lite kuriosa kring mordet: Folke Bernadotte mördades 17 september 1948 av den sionistiska organisationen Lehi, mera känd som Sternligan. Ligan ansåg att Bernadotte stod i vägen för ett omfångsrikt Israel eftersom han tänkte sig att det vid sidan om den judiska staten också skulle finnas en palestinsk stat, och att de palestinska flyktingarna skulle få återvända. Mordet planerades av Yehoshua Zetler, Sternligans operative chef i Jerusalem, och godkändes av en styrgrupp, bestående av den framtida israeliske premiärministern Yitzhak Shamir, som under tiden för mordet var en av Sternligans högsta ledare, Nathan Yellin-Mor, Sternligans ledare i Jerusalem, och filosofen Yisrael Eldad.
  Bernadottes sista timmar i livet [redigera]

  Den 17 september 1948 var Folke Bernadotte på besök i Jerusalem för att träffa Dov Joseph, stadens militärguvernör. Tidigare under dagen hade Bernadotte besökt staden Ramallah, och en av Bernadottes följebilar blev utsatt för beskjutning under vistelsen i staden, dock utan att någon människa skadades. Bernadotte fick under dagen besked om att mötet med Joseph blev uppskjutet från 16:30 till 18:30. Folke Bernadotte tillbringade resten av dagen på Palestinamandatets gamla regeringsbyggnad och på FN:s högkvarter, beläget i det anrika hotellet Jerusalem YMCA. På eftermiddagen besökte han Jerusalems lantbruksakademi där han mötte sin adjutant, den franske översten och tillika FN-observatören André Sérot. Efter besöket styrde följet mot YMCA för att hämta en kopia av vapenstilleståndet.
  Attentatet [redigera]

  När Folke Bernadottes trebilskonvoj passerade gatan Palmeh Street i stadsdelen Old Katamon, blockerades följet av fyra män i israelisk arméjeep, tillhöriga Sternligan, anförda av Meshulam Markover, vilka ställde sig mitt i vägen för konvojen. Då bilföljet stannade steg en av de fyra attentatorerna fram till den andra av bilarna i fordonskolonnen och frågade efter Folke Bernadotte. Klockan 17.30 sköts Folke Bernadotte och hans adjutant Sérot till döds med kpist av märket MP40 Schmeisser. Sérot, som satt i det mellersta sätet, till vänster om Bernadotte, sköts först och det med hela arton skott, medan Bernadotte fick i sig sex skott. Salvan som ändade Bernadottes och Sérots liv lär ha avlossats av Yehoshua Cohen. Förövaren betraktades sedermera som hjälte i Israel och Cohen fick hedersuppdraget som livvakt åt landets förste premiärminister.

  Den amerikanske FN-observatören Frank Begley försökte hindra gärningsmännen, men slogs ned. Samma dag hade Bernadotte emottagit ett dödshot, men han avfärdade det med orden "Jag låter mig inte skrämmas". Bernadotte och Sérot transporterades till det så kallade gamla Hadassah-sjukhuset i stadsdelen Russian Compound, där man konstaterade att de hade dödats omedelbart vid attentatet. Dagen efter mordet flögs Bernadottes kvarlevor till Haifa för att sedan flygas hem till Sverige.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Folke_Bernadotte Hälsningar Palle

  SvaraRadera
 2. Ja, det är intressant det där. Visste inte att wiki hade alla tidskoderna och så.

  SvaraRadera