måndag 18 juni 2012

På uppdrag från Bagdad - Ny bok om Sverige och BaathpartietHelt nyligen släppte Sekel Bokförlag i Lund Mats Ekmans "På uppdrag från Bagdad - Saddam Husseins underrättelsetjänst på svensk mark". En riktigt bra bok faktiskt - som uppmärksammar den nära koppling det fanns mellan Baathregimen och det svenska ekonomiska och politiska etablissemanget. Kommer du ihåg att Jan Guillou och Per Gahrton var Irak-fans? Att Guillou skrev boken Irak - det nya arabien, där bland annat Abu Ghraib-fängelset prisades som en förebild för modern kriminalvård? En bok som för övrigt hittades i hundratals exemplar när Irak bytte ambassadbyggnad.

Ericsson sålde under 80-talet ett polisradiosystem (S80) som Sverige använde sig av. Det fanns bara en annan kund - Iraks säkerhetstjänst. Irak köpte även den krypteringsfunktion som svenskarna ratade. Kanske värt att tänka på i samband med att vissa telefonbolag jobbar ihop med diktaturer...

Hans Melin? Den svenska polismannen som jobbade för Utlänningsroteln i Stockholm under 70-talet. Utlänningsroteln satt på ungefär samma uppgifter och samma information som Migrationsverket gör idag: en total guldgruva för en främmande makt - speciellt en främmande makt vars folk är på flykt i Sverige. Melin passade på att slå mynt av detta genom att sälja information till olika intressenter - bland annat Iraks Baathregim. Som tack, förutom pengar, så bjöds han på en resa till Irak tillsammans med sin sambo. 1979 tog det i alla fall slut och historien slutade med att han spärrades in på Österåker i tre år för spioneri. Det är osäkert hur många som råkade illa ut av Melins spioneri. Om inte annat lär det ha rubbat förtroendet för svenskt flyktingmottagande rejält. 


Det finns en hel del annat intressant att ta till sig, men läs boken själv i stället:

http://www.bokus.com/bok/9789185767939/pa-uppdrag-fran-bagdad-saddam-husseins-underrattelsetjanst-pa-svensk-mark/

http://ekmaninfo.blogspot.se/2011/11/pa-uppdrag-fran-bagdad-saddam-husseins.html