måndag 4 juni 2012

Foliehattar - funktionellt mode

Bra skylt - ta på din hatt!
Foliehatt - det svenska nyordet för en person som är tokig på endera sätt. Kanske exempelvis drabbad av en paranoia kring att andra människor lyssnar på dennes tankar eller försöker störa dessa på något annat sätt med hjälp av radiovågor. Tydligen så finns det en litterär källa för detta i en gammal science fiction-novell från 1920-talet skriven av biologen Julian Huxley. I den ska huvudpersonen försöka styra bort telepati med hjälp av en hatt av aluminiumfolie. Det finns dessutom en rent praktisk möjlighet att förhindra signaler med hjälp av foliet. En ordentligt tillverkad foliehatt skulle kunna motsvara en så kallad Faradaybur som just används för att isolera något från radiovågor. Enligt uppgift skall det dock krävas någon form av jordning - exempelvis genom en flärp som är fäst vi hatten och släpar i backen när bäraren är ute och promenerar.

Men för att detta över huvud taget skall vara intressant så krävs det förstås att det är någon som sänder ut dylika signaler och försöker störa eller läsa av din hjärna. Och, nja, jag tror inte att det är någon som gör det. Men, det är ju bara min enkla mening. Samtidigt! Det har funnits en del idéer om att lägga in olika elektroniska funktioner i människors hjärnor för att kunna styra dessa med hjälp av radiovågor. Den spanska forskaren José Delgado utförde under 1950-talet en del forskning kring detta. Meningen var att kunna styra exempelvis vålds- och sexualbrottslingar och med hjälp av radiovågor stänga av deras lustar att skada andra människor. Detta fungerade dock inte riktigt. En annan forskare med betydelse för tanken om fjärrstyrning av människor med elektronik är den gamla serben och oslagbara arketypen för en galen vetenskapsman; Nikola Tesla. Tesla kunde redan 1891 förevisa hur vi kan sända elektriska signaler genom luften och på så sätt skapa trådlös el. En möjlig förutsättning för att styra de komponenter vi satt in i våra medmänniskors hjärnor. Nu i och för sig kanske ersatt av litiumbatterier eller andra små och smidiga kraftkällor. Ska du plantera in elektronik i någon annans hjärna så bör du ha en kraftkälla med lång hållbarhetstid - så du slipper springa och byta batterier stup i kvarten. 





Men - foliehattar! Låt oss öppna catwalken och låta några stolta bärare visa upp sig i sina kreationer. De paranoidas funktionella mode när det är som allra bäst.



Lite slarvigt gjord - men jag gillar skärmen
och att den går ner över öronen.


Ännu mer över öronen! Men jag tror den här blåser av vid hårt väder...


Skratta inte! Delgados forskning skedde främst på djur - så katter
har en mycket större anledning att bära foliehatt än oss andra.



Den mer avancerade versionen - de elallergiskas huvor av koppartråd
 (om jag minns rätt är det koppar de använder).



Vissa måste ju vara tvärtom jämt och ständigt!  Här har vi en jeppe som
försöker förstärka signalerna för att få kontakt med Scientologernas
gudafilur Xenu. Det kan också vara något form av skämt...